Juni 2022 - NR 02
In dit nummer
Magazine voor professionals in Fysiotherapie
Voorwoord

Vitaliteit: Hoe is het gesteld met jouw levensenergie?

Bij vitaliteit gaat het om een gezonde, geestelijke en lichamelijke gesteldheid, ofwel om de levenskracht die je hebt. Je kunt lichamelijk gezond zijn, maar als je je geestelijk niet goed voelt, dan heb je niet genoeg energie om dagelijks goed te kunnen functioneren. Andersom is dat ook zo. In de praktijk van velen is vitaliteit voor cliënten een steeds belangrijker wordend onderwerp. Maar hoe zit het met jouw eigen vitaliteit? Wat doe jij om zowel geestelijk als lichamelijk fit te blijven? Want je kunt natuurlijk anderen pas goed helpen, als je zelf fit bent. Steeds meer worden we ons bewust dat het om het totaalplaatje gaat. Ook binnen Pro Education verdiepen en verbreden we ons aanbod. Onlangs mocht ik zelf de kracht ervaren van de Wim Hof Methode: ik nam deel aan een sessie waarbij ik mocht ervaren wat ademhaling kan doen bij het nemen van een ijsbad. Een bijzondere ervaring waarbij de methode vooral bedoeld is om je immuunsysteem te versterken. Lees het verhaal van fysiotherapeut Harry Geurkink die deze methode ook beschikbaar stelt in zijn praktijk. Ik ben blij dat het thema vitaliteit bij vele paramedici enorm leeft. Bekijk maar eens de verschillende video’s waarin zij vertellen over wat vitaliteit voor hen betekent.

Veel leesplezier en we zien je graag bij een van onze cursussen!

Josephine Hofsté

Josephine Hofsté

Directeur Pro Education

Thema Vitaliteit

Wim Hof Methode levert verbluffende resultaten op

Wim Hof Methode levert verbluffende resultaten op

Fysiotherapeut Harry Geurkink licht tijdens het event van Pro Education toe hoe je met de Wim Hof Methode je immuunsysteem kunt versterken. Deze methode maakt gebruik van ademhalingstechnieken en ijsbaden.

Wie kent ‘The IceMan’ niet? Wim Hof, houder van meerdere wereldrecords, zoals 66 meter onder ijs doorzwemmen en het blootsvoets rennen van een halve marathon, boven de poolcirkel. Harry Geurkink, medeoprichter van fysiotherapiepraktijk De Romei in Zevenaar maakte in 2013 kennis met Wim Hof en zijn methode en was er direct door gegrepen. 

Tientallen cursussen organiseerde Harry voor collega-fysiotherapeuten om hen bekend te maken met de Wim Hof Methode. “Ik dacht tien jaar geleden al dat hier snel veel enthousiasme voor zou komen”, vertelt Harry. “Maar dat had blijkbaar toch meer tijd nodig.”

“Ik kon me, vanaf mijn eerste kennismaking met deze methode, heel goed indenken dat veel mensen er baat bij zouden kunnen hebben, maar veel wetenschappelijk bewijs was er nog niet. Gelukkig doet de Radboud Universiteit sinds 2011 onderzoek naar Wim Hof”, vertelt Harry. “Eerst dachten ze dat alleen Wim die prestaties neer kon zetten met zijn uitzonderlijke gaven. Maar toen ontdekten ze dat hij studenten relatief eenvoudig kon trainen in zijn technieken van ademhaling, meditatie en blootstelling aan kou. Die studenten konden daarmee hun autonome zenuwstelsel beïnvloeden en zo net als Wim ziekteverwekkers afslaan.” 

Effecten 

Harry Geurkink ziet in zijn praktijk ook het effect van de Wim Hof Methode. “We trainen ieder jaar een groep patiënten gedurende acht weken. We zien echt verbluffende resultaten, vooral voor aandoeningen zoals reuma en auto-immuunziekten zoals MS. Een patiënt die moest stoppen met tennis en golf en steeds slechter ging lopen, speelt nu weer padel. Er zijn aanwijzingen dat de methode ook mensen met depressie, burn-out en long-covid kan helpen, maar het zal nog even duren voordat we dat helemaal wetenschappelijk hard kunnen maken.”

Er kan meer dan je denkt

De les die Harry zelf heeft geleerd in zijn leven en in het avontuur met Wim Hof is tweeledig. “Ten eerste; zorg goed voor jezelf. Als paramedici zijn we gewend van patiënt naar patiënt te rennen. Maar neem die 10 minuten tussendoor voor jezelf, dat maakt een wereld van verschil. En ten tweede; laat je meer leiden door je verbeelding. Denk niet te snel dat iets niet kan. Er kan veel meer dan we denken, zowel in behandeling van onze patiënten als in het najagen van onze eigen wensen en dromen.”

Netwerkevent Vitaliteit in eigen land

Duik in ijsbad: bijzondere ervaring!

Duik in ijsbad: bijzondere ervaring!

Een duik in een ijsbad en het effect van je darmgezondheid op je vitaliteit en algemene gezondheid; dat waren de ingrediënten van het event ‘Vitaliteit in eigen hand’ dat Pro Education organiseerde. Op dinsdag 12 april kwamen professionals en studenten bij elkaar op topsportcentrum Papendal voor dit leuke en leerzame event.  

Fysiotherapeut en lifestyle coach Tony de Schipper leidde het event in met zijn kijk op het thema en hoe je cliënten kunt stimuleren hun eigen bijdrage te leveren aan hun vitaliteit. En orthomoleculair diëtist Karin de Jong legde het belang uit van darmgezondheid. Uit ervaring weet zij dat veel gezondheidsklachten voortkomen uit een verstoorde darmwerking of spijsvertering. 
Tot slot lichtte fysiotherapeut Harry Geurkink toe hoe je met de Wim Hof Methode je immuunsysteem kunt versterken. Deze methode maakt gebruik van ademhalingstechnieken en ijsbaden. Op de juiste manier toegepast kan dit vele voordelen hebben voor je gezondheid zoals toename van zuurstofopname, vermindering van stress, een betere bloedcirculatie en de aanmaak van nieuwe immuuncellen. Ter plekke konden deelnemers de uitdaging aangaan en zelf, onder begeleiding, een ijsbad nemen. Een bijzondere ervaring! Wie geen ‘duik’ in het ijsbad nam, kreeg een interessante rondleiding over Papendal. Bekijk hier meer informatie over de Wim Hof Methode.

Video's

Tony de Schipper	| Fysiotherapeut
Tony de Schipper | Fysiotherapeut
Gerard van den Brink | Fysiotherapeut
Gerard van den Brink | Fysiotherapeut
Hans Bloo | Sportfysiotherapeut
Hans Bloo | Sportfysiotherapeut

Video's

Ervaringsdeskundige Karin de Jong

Vitaliteit begint in je darmen

Vitaliteit begint in je darmen

Orthomoleculair diëtist Karin de Jong legde tijdens het event het belang uit van darmgezondheid. Uit ervaring weet zij dat veel gezondheidsklachten voortkomen uit een verstoorde darmwerking of spijsvertering.

Karin de Jong is nu orthomoleculair (darm)therapeut. Toen ze in de dertig was, kleine kinderen had en werkte als Radiodiagnostisch laborant, had ze veel last van een prikkelbare darm. “Ik had pijn en was alsmaar doodmoe. De maag-lever-darm-arts zei dat ik maar moest leven met de pijn. Dat was voor mij niet acceptabel.” Het was voor Karin aanleiding om zich te verdiepen in darmgezondheid. Wat zij daarin ontdekte en wat het voor haarzelf betekende, maakte dat ze het niet meer losliet. Het werd haar passie en uiteindelijk haar werk. 

Bouwen vanuit je darm

In de reguliere geneeskunde begint het langzaam door te dringen wat in de natuurgeneeskunde al langer bekend is: vitaliteit begint bij gezonde darmen. En omgekeerd; als het mis is in de darm, gaat het mis met je gezondheid. “Het spijsverteringskanaal maakt dat je voedingsstoffen uit je voeding haalt. Niet alleen voor verbranding, maar ook als bouwstof voor hormonen en neurotransmitters. Je kunt je dus voorstellen dat een verstoring daarvan tot allerlei klachten kan leiden, fysiek en mentaal. Concentratieproblemen, blaasontsteking, voorhoofdsholteontsteking bijvoorbeeld, maar ook Parkinson wordt eraan gerelateerd."

Voeding en leefstijl

“Helaas wordt er maar al te vaak naar medicijnen gegrepen door artsen”, weet Karin, “maar de oplossing zit vaak eerder in voeding. Meer groente eten, véél meer groente. En zaden en pitten, daarmee voed je de goede bacteriën in je darm.” 
“Maar”, waarschuwt Karin, “verwacht ook niet álles van voeding. Er bestaat geen uniform voedingsadvies: het hangt af van jouw gestel waar je goed op reageert. En daarnaast heeft leefstijl veel invloed; minder stress, voldoende nachtrust, meer beweging.”

Kijk voorbij de symptomen

Naast het werk in haar eigen praktijk ‘VitaliEet’, werkt Karin als vitaliteitscoach in het nieuwe Centrum voor Leefstijlgeneeskunde in het Anna Ziekenhuis in Eindhoven. “Ik neem daar 1 uur de tijd voor een intake zodat ik heel goed kan achterhalen wat er speelt bij een patiënt. Alleen zo kunnen we voorbij het symptoom kijken. Dat zou ik paramedici ook aanraden, want zelfs die gewrichtsklachten… kúnnen dus best een oorzaak in de darm hebben.”

Column Saskia Eelman

Vitaler door dapperheid

Vitaliteit. Bij het woord zie ik direct een frisse zestiger voor me, kort grijs haar, in keurige sportoutfit moeiteloos hardlopend door de duinen. Kijk, alles doet het nog! In het beeld verschijnt een potje met vitaliteitspillen. Neem deze elke dag en u trekt zonder morren ook uw hardloopschoenen aan.

Een prachtig kant en klaar beeld maar gek genoeg niet inspirerend voor een column. Ik zoek het op. Vitaliteit betekent levenskracht, een mooi woord. De kracht om te leven, om obstakels te overwinnen, om je niet te laten weerhouden door tegenslagen. Hierbij krijg ik toch weer beelden in mijn hoofd. Beelden van doorzetters die bezweet en met tong uit de mond tot het uiterste gaan, met applaus omgeven. Echte helden.

En dan verschijnt Emily op m’n netvlies. Soms heb je een client in je behandelkamer waar je spontaan een beetje van houdt. Emily is zo iemand. Opgewekt, grappig, eerlijk. Haar obstakel is duidelijk, ze vertelt het zelf terwijl ze haar schouders ophaalt: tja, lezen is lastig. De letters zorgen voor constante verwarring in haar hoofd. Af en toe overwint ze en leest ze een paar woorden foutloos en zonder haperingen. Hoe leuker het boek, hoe beter het gaat.

Tijdens behandelsessies maak ik weleens gebruik van emotiekaarten (Box vol emoties van Stine Jensen). Niet alleen prachtig materiaal voor de logopediepraktijk. Ik denk dat alle hulpverleners die graag in gesprek gaan en diepere lagen willen aanboren hiermee uit de voeten kunnen.

Ik speel het spel met Emily. Ze trekt de kaart ‘Dapper’. We praten over wat dapper zijn betekent, of ze dappere mensen kent. Dan vraag ik haar: ‘Wat vind je dapper aan jezelf?’ Ze denkt na in de typerende Emily-nadenkpose, kin in de hand, wijsvinger omhoog met het topje tegen haar neusvleugel, hoofd een beetje scheef. ‘Dat ik blíjf lezen,’ zegt ze.

Ik val stil. Ze raakt me met dit antwoord. Op professionele afstand blijven? Dat heb ik nooit goed gekund. Ik kan geïrriteerd raken, gefrustreerd zelfs, en doe dan mijn uiterste best dit te verbergen. Zo hoort het ook. Maar als ik ontroerd ben, durf ik dat te tonen, de laatste jaren steeds meer. Met dit antwoord laat Emily me haar levenskracht zien. En tegelijkertijd voedt ze die van mij.

Werken met mensen betekent dat je geeft. Je wilt dat behandeldoelen gehaald worden, dat er oplossingen worden gevonden voor allerlei obstakels, dat mensen blij en weer een stapje verder de deur uitgaan. Hiervoor zet je alles in: je vakkennis en vaardigheden, je volle aandacht, je inlevingsvermogen, je flexibiliteit, je rust. Dat hoort bij het werk van een hulpverlener, maar als je niet uitkijkt gaat er (veel) meer energie uit dan dat er terugvloeit. En ook als je wél uitkijkt, vermoed ik. Het gebeurt mij bijna dagelijks. De momenten waarop je terugkrijgt, zoals dit moment met Emily, herstellen de balans een beetje. Ik voel me daadwerkelijk vitaler door haar dapperheid.

En ja, ook een kwartier stevig doorwandelen in de lunchpauze helpt. Zonder pillen.

Saskia Eelman, logopedist

Voorstellen docent Hans Bloo en Diede van Brakel

“Niet alleen naar je eigen kleine gebiedje in de zorg kijken”

Als sportfysiotherapeut/bewegingswetenschapper en mede-eigenaar van Paramedisch Instituut Rembrandt bracht Hans Bloo fysiotherapie voor het voetlicht door samenwerkingsverbanden aan te gaan in multidisciplinaire samenwerking met andere disciplines. 

“Daar begon ook mijn werk voor Pro Education mee”, vertelt hij over zijn betrokkenheid bij Pro Education als docent gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). “Ze vroegen mij bij de werkveldcommissie mee te denken over het curriculum van de moderne fysiotherapeut. Dat leidde ertoe dat ik daarnaast betrokken raakte bij het ontwikkelen van de leefstijlmodule. We wilden dat het juist richting die zorg gerelateerde preventie goed in elkaar moest zitten. Niet die eenvoudige GLI maar de GLI waar de fysiotherapeut toegevoegde waarde heeft, moet in die module voorop staan.”

Hans verzorgt de cursus ‘Gecombineerde leefstijlinterventie’ samen met Diede van Brakel

Hans Bloo  Dide van Brakel  Cursus bekijken

Hans Bloo en Diede van Brakel

Hans Bloo en Diede van Brakel

Fysiotherapeuten

aanbod cursussen en opleidingen

Alles in één overzicht

Pro Education is een van de grootste aanbieders, met meer dan 140 praktijkgerichte cursussen en opleidingen voor zorgprofessionals. Wij bieden je cursussen en opleidingen fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek, verpleegkunde en zorgmanagement. Het nascholingsaanbod van Pro Education is voor een groot deel geaccrediteerd bij KNGF, Keurmerk Fysiotherapie en ADAP. Maak hier je keuze voor een cursus of opleiding.

Bekijk aanbod

Cursussen

Beweeginterventie Artrose | Pro Education
Beweeginterventie Artrose | Pro Education
Beweegprogramma's Basis | Pro Education
Beweegprogramma's Basis | Pro Education
Gecombineerde leefstijlinterventie | Pro Education
Gecombineerde leefstijlinterventie | Pro Education

Cursussen